Att tänka på innan du tar ett företagslån

företagslån

Att låna pengar är något vi alla kan behöva göra någon gång i livet. Det kan till exempel handla om att du behöver ta ett företagslån vilket du kan läsa mer om på Företagslån.se. Det kan röra sig om att du behöver låna pengar för att investera i något som kommer att hjälpa ditt företag med att växa och nå nya höjder. Vi ska i denna artikel därför ta oss en närmare titt på olika saker du bör tänka på innan du ansöker om ett företagslån.

Måste du verkligen låna pengar?

Att låna pengar är inte gratis. Det tillkommer nämligen kostnader i form av ränta och andra avgifter. Innan du ansöker om ett företagslån är det därför viktigt att du tar dig en funderare på om ett lån verkligen är nödvändigt eller inte. Är det inte det bör du nämligen undvika att låna pengar eftersom det alltså kommer att kosta dig att göra det. Ansök därför bara om att få låna pengar när det är absolut nödvändigt.

Ansök inte om ett större lån än vad du behöver

Ibland kan det kanske kännas lockande att ansöka om ett lite större lån än vad man egentligen behöver för att kunna få lite extra ekonomiskt svängrum. Detta är det dock inte klokt att göra. Det är det inte eftersom ju mer pengar du lånar, desto mer kommer det att kosta dig att låna pengar. Räntan höjs nämligen ju mer pengar du lånar samtidigt som det också kan tillkomma andra avgifter. Låna därför bara precis det belopp som du och ditt företag behöver.

Jämför den totala kostnaden för lånet

Det räcker inte att fokusera på den nominella räntan när du ska jämföra olika företagslån. Närmare bestämt behöver du titta på den sammanlagda kostnaden för lånet. Detta inkluderar nämligen både den nominella räntan samt andra avgifter som kan tillkomma. Det kan bland mycket annat handla om uppläggningsavgifter och liknande. När det kommer till den totala kostnaden för ett lån brukar man tala om effektiv ränta. Den effektiva räntan inkluderar nämligen inte bara den nominella räntan utan även andra avgifter som kan tillkomma. När du jämför olika lån behöver du därför jämföra vad den effektiva räntan ligger på, och inte den nominella. Trots att ett visst lån har en lägre nominell ränta kan det nämligen kosta dig mer att använda dig av det lånet om det är så att det tillkommer andra avgifter.

Ha tålamod

Det är också klokt att ha tålamod när du ska ta ett företagslån och inte hoppa på första bästa erbjudande. Är ditt företag nystartat kan det också vara svårt att få ett lån eftersom långivarna kan känna sig osäkra på ifall du verkligen kommer att ha råd med att betala tillbaka det eller inte. Ta därför din tid när du ska fylla i en ansökan och inkludera så mycket information som möjligt om företaget och dess affärsplan. Det ökar chansen för att du ska kunna få ett så bra låneerbjudande som möjligt. Ge inte heller upp om du får avslag på några låneansökningar utan sök dig då till andra långivare.

Välj en passande återbetalningstid

När du ska ansöka om ett företagslån är det också viktigt att du väljer en passande återbetalningstid. Denna får inte vara för kort eftersom du måste få en månadskostnad som du har råd med. Den bör dock inte vara för lång heller. Visserligen innebär en längre återbetalningsperiod att du får en lägre månadskostnad. Dock innebär det också att du får en högre ränta. Därför bör du inte dra ut mer på återbetalningstiden än vad som är absolut nödvändigt. Ta också hänsyn till hur ditt företags affärsplan ser ut när du bestämmer dig för hur lång återbetalningsperiod som du ska ha. Rör det sig till exempel om en verksamhet där vissa delar på året inbringar betydligt mer inkomst än andra är det klokt att välja så att återbetalningstiden löper under denna tid på året.

Använd dig av en låneförmedlare

Vill du slippa att själv behöva sitta och jämföra olika långivare och de låneerbjudanden de kommer med? I så fall kan det vara en bra idé att använda sig av en låneförmedlare. När du använder dig av en sådan gör de nämligen hela jobbet åt dig. Med andra ord kolla de vilka erbjudanden du kan få hos olika banker och andra långivare så att du på ett snabbt och enkelt sätt kan jämföra lån hos olika aktörer. Detta ökar både chansen för att du ska lyckas finna ett lån som passar dig så bra som möjligt samtidigt som det får dig att spara mycket tid.

Ska du låna med fast eller rörlig ränta? Precis som när det gäller andra typer av lån behöver du också bestämma dig för ifall du ska låna med fast eller rörlig ränta. Det är dock svårt att svara på vilket av dessa alternativ som är det bästa. Det beror helt enkelt på ifall räntan kommer att hålla sig på en stabil nivå eller om den kommer att svänga mycket.