Inlägg

Snabba pengar

snabba pengarIbland hamnar vi i obekväma situationer ekonomiskt, det kan vara allt ifrån att din bil gått sönder eller att dusch blandaren har börjat läcka. Det kan hända vem som helst och det händer tyvärr tid som tätt människor i sin närhet.

Om du inte skulle ha så mycket pengar på ditt konto så finns det andra alternativ, idag finns det otroligt många sett att låna pengar snabbt på. Man kan i regel ansöka om ett lån på nätet och ha pengarna på sitt konto inom någon timme.

När du ska låna pengar ska du inte ta det första bästa lånet du ser på nätet, ta dig tid och läs på ordentligt innan du tecknar något. Det bästa är om du sätter dig ner och ringer runt till en handfull långivaren och förklarar vad du behöver pengarna till och frågar exakt vad lånet kommer kosta dig.

Det finns dyra lån och billiga lån, det lån som verkar billigt till en början kan sedan blir väldigt dyrt om det tillkommer avgifter som du inte räknat med. Dessa avgifter kan vara, uppläggningsavgift, aviavgift. Hos vissa kan du förhandla bort uppläggningsavgiften och angående aviavgiften så kan du fråga banken om det går att få en e-faktura för då slipper du någon faktura avgift på dessa sätt sparar du inte lite pengar.

Smslån är något som har blivit otroligt populärt när det kom till den Svenska marknaden 2006. Anledningen att det blev så populärt är för att du kan ansöka om lån väldigt snabbt och smidigt med din mobil bara och sedan en stund senare ha pengarna på ditt konto, nackdelen med ett smslån är att räntan brukar vara desto högre. Men dessa lån är tänkte att betalas tillbaka på kort tid då blir inte lånet så dyrt om du bara sköter dina återbetalningar. Komihåg att alltid sköta dina återbetalning för att slippa dyra extra kostnader som lätt sticker iväg.

Om kontokredit på nätet

Alla är vi i behov av pengar. Pengar behövs för att köpa mat, betala hyra, köpa kläder och även för att kunna unna oss något lite då och då. Visst kan man vara självförsörjande genom att odla grönsaker på egen hand och visst kanske man kan bo gratis på något sätt. Vissa syr även sina egna kläder och kan på så vis spara in på klädkostnaden. Men trots detta så är det nog en utopi att tro att man klarar sig helt utan pengar i dagens samhälle.  Just därför så måste vara och en hitta sätt att finansiera sitt liv. Det vanligaste är nog att man jobbar och därmed får en inkomst av arbete. Ett fåtal utav oss kan vidare leva av avkastning från investeringar och därmed inkomst av kapital. Något fler av oss lever nog av en kombination inkomst av tjänst och inkomst av kapital men allra flest lever nog som sagt av vanligt lönearbete.

Skaffa dig en budget för oförutsedda kostnader

Ibland händer saker som man inte planerat för. Saker som kostar pengar. Då är det smart att ha byggt upp en buffert. En vanlig tumregel brukar vara att det är bra att lägga undan 10 % av sin inkomst varje månad och placera dessa pengar på ett sparkonto med så hög ränta som möjligt, insättningsgaranti och fria uttag. Då har man förhoppningsvis likvida medel att tillgå (som dessutom förökat sig lite även om sparräntan är låg just nu) om exempelvis bilen går sönder eller man hux flux behöver skaffa sig glasögon. Men alla har inte självdisciplinen att bygga upp en buffert och då får man se sig om efter andra alternativ som står till buds om man är i behov av pengar snabbt.

SMSlån och kontokredit

Du har förmodligen hört talas om så kallade SMSlån. Denna typ av lån har fått väldigt mycket uppmärksamhet sedan introducerades i Sverige för några år sedan. Uppmärksamheten har mestadels varit av det negativa slaget då kreditgivarna fått kritik för att för lättvindigt lånat ut pengar till personer med betalningssvårigheter och dessutom till skyhöga räntor. Till viss del har kreditgivarna tagit åt sig av kritiken och idag är de flesta mer noggranna med till vilka de lånar ut pengar och de har även blivit mer transparenta med vad den faktiska lånekostnaden är för respektive lån. Ett annat led i en viss sanering av denna marknad är introduktionen av så kallade kontokrediter. Detta är ungefär som SMSlån men ändå inte. Först måste man ansöka om kontokredit. Du kan för övrigt se vilka kreditgivare som erbjuder kontokrediter på sajten Kontokredit24.se. I ansökan anger man hur stor kontokredit man vill ha och det vanligaste är att det handlar om belopp mellan 5 000 kr och 30 000 kr, liknande belopp som det brukar handla om beträffande SMSlån alltså. Blir man beviljad krediten så innebär det dock inte att man får beviljat belopp utbetalt direkt utan kredit ligger där som en extra buffert och behöver man ta ut ett belopp så anger man exakt hur mycket man önskar ta ut (inom kreditlimiten såklart) och det är först nu som krediten börjar kosta. Det kostar alltså inget att bara starta ett kreditkonto utan kostnaden början endast ticka så snart man fått ett belopp utbetalt. Vidare så är den största fördelen med detta jämfört med ett SMSlån att man endast betalar ränta för det exakta belopp man tagit ut till skillnad från SMSlån där man får betala ränta för fasta lånebelopp även om man kanske inte är i behov av hela lånebeloppet.

Så även om buffertsparande är den bästa lösningen för oförutsedda kostnader så kan kreditkonto vara ett alternativ som iallafall är bättre än att än att ta SMSlån.

Vad är Powerbank för något?

Har du någonsin haft en urladdad mobil eller läsplatta? Trodde väl det. Det är ett vanligt förekommande aber i vårt digitaliserade samhälle. Och det är ju inte så kul eller hur? Men läs vidare så skall vi redogöra för en pryl som kan hjälpa dig att undvika dessa situationer.

Powerbank – en mobil strömkälla

Låt oss presentera Powerbank. Detta är en mobil strömkälla som man alltid kan ha med sig och innebär att du kan ladda i princip vilken pryl som helst som har USB-ingång. Rent tekniskt så består en Powerbank av en eller flera lithium-ion-batterier samt ett kretskort som fördelar strömmen. Utseendemässigt så finns det ett gäng olika varianter att välja på så detta är egentligen en ren smaksak.

Tänk på detta innan du köper Powerbank

Som med andra produkter så skiljer det i både pris och egenskaper och man vill naturligtvis ha den bästa till lägsta möjliga pris. Hur vet man då vilken den bästa Powerbanken är? Ett sätt är att köpa alla modeller på marknaden själv och testa dem. Förutom att det är få förunnat att ha den ekonomiska möjligheten att göra detta så skulle det även vara väldigt tidskrävande. Det finns dock mycket att läsa om Powerbanks på nätet och ett hett tips är därför att ta fasta på de tester och recensioner som gjorts av andra och som de delar med sig av på internet. När du sedan hittat en Powerbank som presterat bra i tester så gäller det att hitta lägsta pris. Claes Ohlson och Jula brukar erbjuda låga priser på denna typ av produkter men det är ju inte säkert att de har just testvinnaren som du är ute efter. Därför är ett smart och enkelt sätt att jämföra pris att använda sig av jämförelsesajter såsom Prisjakt och Pricerunner. Så sitt inte utan ström i din enhet, skaffa en Powerbank, men läs testerna och jämför pris först!

Vad är UC och används detta vid ansökan om SMSlån?

Känner du till UC? Om inte så har du hamnat helt rätt. I denna artikel tänkte vi nämligen redogöra översiktligt för vad detta är.

Vad är UC?

UC är en förkortning för Upplysningscentralen. UC AB är ett privatägt företag med de största bankerna i Sverige som ägare. Företaget är mest kända för att erbjuda kreditupplysningar bevakning av krediter samt underlag för olika kreditbedömningar. Något om inte alla känner till är att UC AB även driver andra tjänster inom affärsinformation såsom allabolag.se exempelvis. Företaget startade 1977 under namnet Upplysningscentralen och är Sveriges största aktör inom kreditupplysningar. Faktum är att man varit, och är, så pass dominerande inom kreditupplysning att man idag säger att ”man tar en UC” när man menar att ”man tar en kreditupplysning”. Anledningen till UC AB blivit så dominerande inom sin nisch är förmodligen att ägarna själva, dvs bankerna, själva också är flitiga kunder. Det är nämligen vanligast att man kommer i kontakt med UC/kreditupplysning i samband med att man skall låna pengar hos en bank. Anledningen till detta är att banken vill kolla exempelvis vad den ansökande har för inkomst, eventuella andra lån och betalningsanmärkningar. Banken vill ha information om detta för att kunna se den ansökandes återbetalningsförmåga och utifrån detta kunna bedöma om de skall bevilja lånet eller ej. Det finns dock kreditgivare som beviljar lån utan UC/kreditupplysning. Om detta berättar vi i nästa stycke.

SMSlån utan ränta och UC

Storbankerna tar i regel alltid UC innan de beviljar eller avslår en låneansökan. Bland mindre kreditgivare som erbjuder mindre lån, exempelvis SMSlån, så finns detdock aktörer som valt att inte ta UC/kreditupplysning. Anledningen till detta är förmodligen att de valt att inrikta sig på kunder som har lite sämre återbetalningsförmåga och då spelar det ju inte så stor roll om man tar UC eller ej. För att kompensera för den relativt höga kreditrisken som denna typ av kunder innebär så tar SMSlåneföretagen istället ut en hög ränta procentuellt. Detta är dock en sanning med modifikation då det idag faktiskt finns SMSlånföretag som erbjuder krediter (oftast belopp mellan 1000 kr – 10 000 kr) utan att ta UC/kreditupplysning och utan ränta. Det räntefria lånet gäller dock bara det första lånet som en ny kund tar. Om du är nyfiken på att läsa mer om smslån utan ränta och UC så kan vi tipsa om sajten smslanutanranta.se. Där listas kreditgivare och det går söka på kreditgivare som inte tar UC och ej heller ränta på första lånet.

Varför använda artikelkatalog?

Ja, varför ska man egentligen använda en artikelkatalog? Jo, därför att man kan använda en artikelkatalog som ett verktyg när det kommer till marknadsföring på nätet. Via en artikelkatalog kan man få möjlighet att berätta mer om ett ämne som man har kunskap om plus naturligtvis att länka till den sajt som man i första hand vill marknadsföra. Ett exempel på en mycket bra artikelkatalog är Uppdragsmedia.se. Använder man denna artikelkatalog så får man starka inlänkar till de webbprojekt man önskar marknadsföra.

Smidigt värre med kreditkort

Varför inte fler har kreditkort kan man undra. Istället för att ta en massa dyra smålån så är det ju bättre att exempelvis skaffa ett American Express som man kan göra sina inköp via. Då får man en månads räntefri kredit och dessutom poäng på allt man köper. Köper man resor så brukar dessutom en reseförsäkring ingå. Det är helt enkelt smart att skaffa kreditkort, men man får dock inte glömma att ingenting är gratis. Är man sen med betalningen av fakturan till kreditkortsleverantören så får man betala ränta på beloppet, en ganska hög sådan dessutom.

Det hade varit najs om man kunde betala restskatten till Skatteverket med kreditkorten också 🙂

Vad kostar det att laga bilglas?

byte av framruta
Att byta framruta kan bli dyrt om man har 35 av skadekostnaden i självrisk

Att man får stenskott lite då och då hör billivet till. Ovanligare är det dock att man behöver byta en hel bilruta. Men vad kosta det att byta bilglas och laga stenskott egentligen. Givet att du har minst halvförsäkring på din bil så är det försäkringsbolaget som ersätter glasskador. Det man själv behöver betala är således självrisken för glassmomentet. Nedan sammanställning av självrisker är hämtat från bilglasportalen hitta-bilglasmästare. Som du ser så skiljer det inte mycket vid lagnign av stenskott. Men vid byte av bilruta kan det skilja mer, i synnerhet om man har en dyr framruta med exempelvis värmeslingor i. Då kan det skilja mycket beroende på om man behöver betala en fast självrisk på 1500 kr eller 35 % av kostnaden.

Glasskadesjälvrisker

Försäkringsbolag Glassjälvrisk
Trygg Hansa 1500 kr vid byte eller 100 kr vid stenskott/lagning
If 1500 kr vid byte eller 200 kr vid stenskott/lagning
Folksam 1500 kr vid byte eller 0 kr vid stenskott/lagning
Dina Försäkringar Mellan 5% och 100% av basbeloppet vid byte eller 200 kr vid stenskott/lagning
Watercircles 35 % av kostnaden (lägst 1 500 kr) vid byte eller 0 kr vid stenskott/lagning
Vardia 1500 kr vid byte eller 200 kr vid stenskott/lagning
Gjensidige 1500 kr vid byte eller 200 kr vid stenskott/lagning
Moderna 35 % av kostnaden (lägst 1 000 kr) vid byte eller 200 kr vid stenskott/lagning
Aktsam 1800 kr vid byte eller 100 kr vid stenskott/lagning
Länsförsäkringar 35 % av kostnaden (lägst 1 000 kr) vid byte eller 200 kr vid stenskott/lagning
Volvia 1600 kr vid byte eller 100 kr vid stenskott/lagning