Vad är UC och används detta vid ansökan om SMSlån?

kreditupplysning

Känner du till UC? Om inte så har du hamnat helt rätt. I denna artikel tänkte vi nämligen redogöra översiktligt för vad detta är.

Vad är UC?

UC är en förkortning för Upplysningscentralen. UC AB är ett privatägt företag med de största bankerna i Sverige som ägare. Företaget är mest kända för att erbjuda kreditupplysningar bevakning av krediter samt underlag för olika kreditbedömningar. Något om inte alla känner till är att UC AB även driver andra tjänster inom affärsinformation såsom allabolag.se exempelvis. Företaget startade 1977 under namnet Upplysningscentralen och är Sveriges största aktör inom kreditupplysningar. Faktum är att man varit, och är, så pass dominerande inom kreditupplysning att man idag säger att ”man tar en UC” när man menar att ”man tar en kreditupplysning”. Anledningen till UC AB blivit så dominerande inom sin nisch är förmodligen att ägarna själva, dvs bankerna, själva också är flitiga kunder. Det är nämligen vanligast att man kommer i kontakt med UC/kreditupplysning i samband med att man skall låna pengar hos en bank. Anledningen till detta är att banken vill kolla exempelvis vad den ansökande har för inkomst, eventuella andra lån och betalningsanmärkningar. Banken vill ha information om detta för att kunna se den ansökandes återbetalningsförmåga och utifrån detta kunna bedöma om de skall bevilja lånet eller ej. Det finns dock kreditgivare som beviljar lån utan UC/kreditupplysning. Om detta berättar vi i nästa stycke.

SMSlån utan ränta och UC

Storbankerna tar i regel alltid UC innan de beviljar eller avslår en låneansökan. Bland mindre kreditgivare som erbjuder mindre lån, exempelvis SMSlån, så finns detdock aktörer som valt att inte ta UC/kreditupplysning. Anledningen till detta är förmodligen att de valt att inrikta sig på kunder som har lite sämre återbetalningsförmåga och då spelar det ju inte så stor roll om man tar UC eller ej. För att kompensera för den relativt höga kreditrisken som denna typ av kunder innebär så tar SMSlåneföretagen istället ut en hög ränta procentuellt. Detta är dock en sanning med modifikation då det idag faktiskt finns SMSlånföretag som erbjuder krediter (oftast belopp mellan 1000 kr – 10 000 kr) utan att ta UC/kreditupplysning och utan ränta. Det räntefria lånet gäller dock bara det första lånet som en ny kund tar. Om du är nyfiken på att läsa mer om smslån utan ränta och UC så kan vi tipsa om sajten smslanutanranta.se. Där listas kreditgivare och det går söka på kreditgivare som inte tar UC och ej heller ränta på första lånet.