Lägst boendekostnader i Göteborg eller Stockholm

kostnader i graf på dator

I Sverige är det främst två stora städer som lockar nya invånare varje år och tävlar om att vara Sveriges framsida. Det är såklart Stockholm som grundades i Mälarens inlopp när Sverige var betydligt större och detta var mitten av riket på alla sätt och håll. Sen har vi Göteborg som öppnades för ökad handel och att utmana om handeln från väst. Ända sedan dess har invånarna centrerats här i jakt på nya jobb och bra levnadsvillkor. Därför har jag skrivit denna guide så du ska veta vart du får ut mest av att bo.

Bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden har ju rusat och det har väl knappast undgått någon. Men det är ändå skillnad på städerna här då man i snitt får betala 20-30 000 mer per m2 i Stockholm. Sveriges huvudstad går också att peka ut vilka områden som har högre priser på ett tydligare sätt. Det verkar även som att nu med Göteborg hamn och deras nedläggning i jämförelse med Stockholm och stark IT-frammarsch så flyttas många jobb till Svealand.

Kostnader i hemmet

Nu när det är dyrare att bo i dessa städer i jämförelse med resten av landet så gäller det att se över sina utgifter. Mat och förbrukningsvaror är ofta billigare i resten av landet så ät mer sparsamma saker. En sak som jag märkt är lika billigt är elen då ett elbolag i Stockholm eller Göteborg inte är dyrare än låt säga Örebro eller Norrköping vilket har att göra med att de är i samma elområde. Dessutom produceras mycket el av elbolag som äger kärnkraftverk i området och vi har även de stora sjöarna Vättern, Vänern och Hjälmaren med helt okej vattenkraft. Spara mer pengar genom att dammsuga mer sällan, täta dina fönster och köra tvätt- och diskmaskin om natten.

Kostnader under fritiden

Oavsett om du hänger på Avenyn eller Stureplan så är priserna ungefär detsamma. Så är också fallet om du går ut på restaurang eller övriga nöjen. Det är helt enkelt inte billigt att bo i en storstad med många lockelser och erbjudanden på aktiviteter. Pengarna kan lätt rulla ut ur plånboken.

Inkomster

Du tjänar oftast snäppet mer i Stockholm då de riktiga toppjobben finns där med många internationella företag och höga löner. Det är många Göteborgare som på senare tid har blivit konverterade Stockholmare och det är inte så konstigt då var och varannan person har kommit dit för att få bättre möjligheter till arbete.

Min slutsats Det kan vara viktigt att jämföra elbolag i Göteborg och ta besparingsåtgärder då du inte tjänar lika mycket men ändå har många utgifter och en dyr bostad. Oavsett vart så är det alltid bra att få ut mer för sina pengar. Det är dyrare att bo och leva i Stockholm så även om du har en bra lön är det smart att välja billiga elavtal från din lokala elleverantör.