Så gör du för att spara pengar på dina befintliga smålån

spargris

De senaste åren har smålånen och andra högkostnadskrediter skjutit i höjden och vi ser nya aktörer som tar sig in på den lukrativa marknaden varje år. Att teckna ett litet lån kan självklart vara bra för att täcka en mindre utgift, men de höga räntorna i kombination med korta återbetalningstider gör det ibland svårt att betala tillbaka skulderna i tid.

Är du en av många som dragit på dig flera smålån och får dras med dyra kostnader varje månad? Var bara lugn. Det finns en enkel lösning på ditt problem som gör att du kan sänka dina räntekostnader och frigöra pengar varje månad – samla dina lån.

Att samla lån innebär att du tecknar ett större privatlån som du använder för att betala av dina smålån och krediter. Men eftersom ett privatlån har lägre ränta än dina befintliga högkostnadskrediter kan du sänka dina månatliga utgifter och spara pengar varje månad.

Hur mycket kan jag spara?

Hur mycket pengar du sparar på att samla dina smålån beror på en rad olika faktorer. Däribland hur dyra lån du har i dagsläget, vilken ränta du får på ditt samlingslån och vilken återbetalningstid du väljer. Klart är i alla att det många gånger finns tusentals kronor att spara sett över hela löptiden.

Fördelar med att samla lån

Att teckna ett samlingslån för med sig en rad olika fördelar. Förutom att du sänker dina räntekostnader kan du även spara pengar på uteblivna aviavgifter. Med ett samlingslån behöver du som mest betala en aviavgift, i stället för en för respektive lån.

Pengarna du sparar varje månad kan du använda för att göra extra inbetalningar och därmed bli skuldfri snabbare. Du höjer även din kreditvärdighet vilket gör det lättare att exempelvis beviljas bostadslån eller andra lån i framtiden.

Jämför långivare och hitta det billigaste alternativet

För att maximera ditt månatliga sparande bör du jämföra långivarnas erbjudanden med varandra innan du bestämmer dig för ett lån. Det är först då du kan se vilken aktör som faktiskt är billigast för dig.

Tänk på att alltid jämföra långivarnas effektiva räntor med varandra för att göra en så rättvis jämförelse som möjligt. Den effektiva räntan avser nämligen räntan för lånet inklusive alla övriga avgifter, såsom startavgift och fakturaavgifter. Vid en jämförelse av den nominella räntan finns risken att du missar vilka övriga avgifter som tillkommer när du lånar pengar.